До тук предисторията свършва и започва настоящето развитие на казуса. От документите по делото става ясно, че извършителката на хладнокръвното убийство е била едва 14-годишната тогава Мария Б. Изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е установила, че острието на ножа е проникнало на дълбочина от 9 см и смъртта е настъпила в резултат на остра кръвозагуба. Въпреки непълнолетната си възраст подсъдимата Мария Б. е разбирала свойството и значението на деянието и е могла да ръководи постъпките си. Мария е обвинена от Окръжна прокуратура – София за умишлено убийство, осъществено с нож.

Съдът вече е определил наказанието на Мария, то е една година и осем месеца „лишаване от свобода“. Присъдата, разбира се е за извършено от нея престъпление по чл. 115, но тъй като убийцата все още не е навършила пълнолетие, наказанието е и във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс, където е указано, че за непълнолетните, предвиденото в особената част на този кодекс наказание се заменя - ако е лишаване от свобода за повече от десет години, с лишаване от свобода до пет години.

Присъдата от една година и осем месеца затвор за непълнолетната убийца не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.