Първо ще трябва да бъдат проверени протоколите, съставени от полицията на място. Нужно е да се установи дали посоченото превозно средство е действителният причинител на разрушенията, защото имало съмнение за друг извършител, който не е сигнализирал. От агенцията очакват след проверка на всички данни за инцидента нарушителят да бъде заловен и наказан. В дясната тръба на тунела ремонтът продължава, като се планира той да бъде завършен до края на юни.

На Разпети петък кабели и мазилка потрошиха автобус на „Юнион Ивкони“ в тунел „Витиня” в посока Варна. След това трафикът е бил спрян, за да се установи причината за аварията.

Според пътната агенция най-вероятно до инцидента се стигнало от влизането в тунела на камион с извънгабаритен товар, който е закачил осветителната инсталация и е откъртил част от мазилката, под която е била жицата. От ведомството твърдят, че няма паднали осветителни тела. В момента се издирва камионът нарушител, който е станал причина за повредата в подземното съоръжение. От АПИ поясниха, че ще се преглеждат записите от камерите в тази част от автомагистралата.

Изпълнителният директор на превозвача обясни за „Монитор”, че при инцидента са счупени предното стъкло на автобуса и дясното огледало за обратно виждане. По думите му, бързата реакция на водача и късметът е предотвратил по-тежки последици.

Тунел „Витиня” е в списъка на строителното министерство, обнародван през февруари, като криещ съществен риск. Другите 2 на автомагистрала „Хемус”, които са със същата степен на опасност, са „Топли дол” и „Ечемишка”. На последния в тръбата му за София неотдавна стана трагичен инцидент, отнел живота на една жена. Заради това той посред зима бе затворен и му бе направен спешен ремонт. На другата тръба, в посока към Варна, се прави основен ремонт от декември, който се очаква да завърши до края на май. След което ще започне пълната рехабилитация на другата тръба.

Източник: monitor.bg