Кълбовидна акация
Кълбовидна акация

След извършена фитосанитарна оценка е установено, че дърветата по ул. "Иванка Ботева“ са във влошено състояние - изгнили са или са в процес на гниене, болни са или са прекършени. При проверката е констатирано, че короните на дървесните видове пречат на сградите по протежението на улицата, а кореновата им система силно е увредила тротоарната и пътна настилка.

Заключението на експертите е, че дърветата застрашават живота и здравето на минаващите и е необходимо те да бъдат подменени. На тяхно място ще бъдат засадени нов дървесен вид-Кълбовидна акация. Този вид декоративни дървета са с прибрана кълбовидна форма на короната и е предпочитан за градското озеленяване, тъй като имат малка коренова система, без бодли на клоните и не образуват цветове.

Дърветата са студоустойчиви и невзискателни към почвения тип. Височината им достига до 6-7 метра. Кълбовидната форма на короната не налага необходимост от резитба за оформяне и повдигане на короната. Кореновата система на този вид не е повърхностна, а дълбока и неразрушава тротоарната настилка. Новите дървета ще бъдат засадени през месец октомври.

Дейностите са част от реализирането на проекта за обновяване на Централна пешеходна зона, уточняват от пресцентъра на Община Враца.