За да бъде обявена грипна епидемия в дадена област, трябва да има заболеваемост от 250 на 10 000 души население в дадена област.

В област Враца обаче това е много трудно, дори да се почви такава поради няколко причини:

1. Населението, което се води на хартия (в регистрите на ГРАО), много голяма част от него се води само по лична карта във област Враца. Много от жителите на врачанска област живеят в София или чужбина. Тези хора не си сменят адресната регистрация, поради много обективни причини и пречки, дори да поискат. Например, за да си смени адресната регистрация даден врачанин, живеещ в София, ще му бъде много трудно, освен и че ще му струва допълнителни разходи, ще искат нотариални актове на имота, съгласие от собственика на жилището и други подобни затруднения, които столицата налага за ограничаването на вътрешната миграция на хора от провинцията.

Така реално жител от врачанска област, живеещ в София или Враца, който заболее от грип, ще се лекува извън регион Враца и няма да попадне в статистиката на заболели от регион Враца. Реално за област Враца той ще се води здрав. Това допълнително ще изкриви статистиката, защото дори да има много заболели в област Враца, е много трудно да се достигне до числата за обявяване на епидемия, защото базата на която се смятат 10000 човека, е пълна с подобни непреброени болни.

2. През 2011 г. в България се проведе 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд. На „преброен заек” се плащаше по около левче (стимул за повече преброени зайци). Дали в преброените 98 000 човека са реално живеещи в града, всеки може да си даде сметка. Много се преброиха и по интернет, където са си писали адреса по лична карта (от врачанска област), но реално неживеещи на него. Дори в тези числа не е засегнат отрицателният тренд на обезлюдяване на регион Враца.

3. В потвърждение на думите по-горе може да се види, че област Враца в последните няколко години се явява като независима офшорна зона, в която заболеваемостта е най-малка и или не се обявява епидемия, или последно се обявява.

4. В списъците на ГРАО има и много „мъртви души”, които явно някой оставя там и ги възкръсва за дните около изборите на народна власт.

5. Изкривената статистика за населението на областта е като бомба със закъснител, която влияе като пречка за превантивни мерки против епидемии.