Оказва се, че обяснението не е в подозираната слаба воля или болестна лакомия. В дъното стои един инстинкт, който ни кара да обичаме, да откриваме и да търсим храните, които съдържат нишесте (скорбяла).

Експериментално проучване под ръководството на д-р Джуюн Лим от Орегонския държавен университет, САЩ, нарича това шести вкус. И го класира като равностоен на вкусовете за сладко, горчиво, солено, кисело и т.нар. вкус умами. Нишестето представлява вид естествен сложен въглехидрат - полизахарид. Той се образува при фотосинтезата в листата на растенията и се складира като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Нашето небце може да усети тези въглехидрати в храни като картофи, хляб, тестени изделия, макарони, царевица, ориз и т.н. Точно на този безпогрешен инстинкт се дължи фактът, че всички култури имат за основен поминък представителите на една от тези храни. И те са ни помагали да оцелеем по дългия еволюционен път на човечеството.

Съществува масово убеждение, че има само четири, най-много пет първични вкуса с добавеното наскоро умами, но те със сигурност са повече, може би има и още други, все още неоткрити, казва в интервю за “Нюз сайънс” д-р Лим. Според нея усещането за газирани напитки, металният вкус, който поражда кръвта, и “разпознаването” на храните, богати на аминокиселини (градивните елементи на белтъците), също имат потенциал да влязат в допълнен списък на вкусовете.

Източник: 24chas.bg