При карането на колело, освен другите мускули, се задействат с пълна сила и сърдечните мускули. По-нискоинтензивната тренировка е по-ефективна – тогава се горят мазнините, когато се завиши градусът на тренирането тя може да се превърне в кардиотренировка и тогава се горят въглехидрати.

Това може да се определи по честота на пулса като при мъжете от 205 удара се приспадне половината от възрастта, а за жените от 220 удара се приспада цялото число на възрастта – това е максималната честота на пулса. 60-70% от тази максимална честота е пулсът, който една жена трябва да поддържа за да отслабне. За твоята правилна тренировка ще се погрижат спидометърът и тестерите за пулс.

Карането на колело е в плюс и за дихателна система. При въртене на педалите по-дълго време белите дробове работят усилено. Кръвта се насища с кислород. Особено полезно е за пушачите – аерацията помага за интензивното отделяне на отровните вещества от цигарите.

Повлиява и на сърдечно съдова система. Когато караш колело, цялото ти тяло участва в това. Мускулите на сърцето се натоварват интензивно и така правиш своята кардиотренировка навън на свеж въздух.

Подобряваш концентрацията и когнитивността. Карането на колело повишава притока на кислород към мозъка и ти помага да се концентрираш в пъти по-добре. Увеличава креативността ти и повлиява положително когнитивните процеси.

Увеличаваш мотивацията си. Колелото е лесен за практикуване спорт, който увлича и като бонус ще увеличи мотивацията ти във всички аспекти – ще имаш по-голяма мотивация за работа, за трениране и за влизане във форма. Подобряват се тонусът, мотивацията за успехи, нагласата и възприятията. Отдалечават се вегетативната дистония и умората.

Намаляваш стреса. Велосипедистите са много по-стресоустойчиви и емоционално по-стабилни. Зареждаш се с положителна енергия и истинска усмивка, ставаш много по-витална. С педалите тренираш центъра на равновесието и подобряваш координацията на движенията си, походката и стойката ти се променят. Подобрява се паметта. Сутрешната разходка с колело е прекрасен начин да се събудиш, а вечерната е прекрасна причина да заспиваш с лекота.

Улесняваш бъдеща бременност и пренатално развитие. Системното каране на колело подготвя женския организъм за по-лесна бременност, както и самото раждане. Освен това подпомага и правилното вътреутробно развитие, и здраве на детето, както и добрия тонус на майката. Основната причина е, че при жени, които са карали колело продължително, кръвоснабдяването на малкия таз е по-голямо, отколкото при жени, които са далеч от педалите.

Поддържаш здравето на очите си. Карането на колело помага изключително много при късогледство. Това е една прекрасна гимнастика на открито за всички мускули на очите, защото постоянно се сменя ъгълът на гледане – напред, встрани. Изисква се постоянна наблюдателност за всичко, което се случва около теб. Ако работиш на компютър, карането на колело е невероятният подарък, който можеш да си направиш в паузите. Преди да посетиш офталмолог, заложи на колелото и открий ползите.

Осигуряваш си по-дълъг и качествен живот. Редица научни изследвания доказват, че колоезденето може да подобри качеството на живот до дълбоки старини. Тимусът, който произвежда Т-клетки започва да намалява след 20-годишна възраст, a при възрастни велосипедисти произвежда Т-клетки като на млад човек. Професор Стивън Харидж, директор на Центъра по човешки и аерокосмически физиологични науки в King’s College London споделя факта, че велосипедистите карат колело, не защото са здрави, а са здрави, защото карат колело през целия си живот.

Източник: feel-qwell.com