"Идеята на комисията е да се запознаем с конкретните стъпки, които трябва да се предприемат спрямо дружеството и във връзка с това да получим компетентно юридическо мнение по поставените от нас въпроси", заяви в началото на заседанието председателят на работната група Николинка Кътовска.

Адвокат Чернев, който обслужва транспортната фирма и адвокат Янчев от врачанското Адвокатско дружество "Пешковски и Карамелски", обслужващо Община Мездра, изразиха своите становища относно поставените конкретни въпроси от съветниците.

Според юристите не се налага задължително намаляване на капитала на „Мездра - Автотранспорт 2003” във връзка с продадените досега активи на фирмата. Това би бил много сложен процес и ще доведе до повече практически проблеми за дружеството.

Адвокатите са категорични, че фирмата има чист юридически статут по отношение на законодателството.

Юристите заявиха, че независимост между двете фирми: „Мездра-Автотранспорт 2003” и „Транс-Авто 2015”, не може да има, но първото дружество може да продаде на Община Мездра своите дялове от капитала на второто и по този начин то вече няма да бъде нейно дъщерно дружество. Така Общината ще стане едноличен собственик и на двете фирми.

Според експертите най-добрият вариант е да бъде създадена трета транспортна фирма, която да изкупи активите на „Транс-Авто 2015”.

Юристите смятат, че „Мездра-Автотранспорт 2003” не може да бъде оздравено, а след прехвърляне на свободния капитал в другата фирма, първото дружество трябва да бъде обявено в несъстоятелност.

Временната работна комисия ще обсъди предложените от адвокатите проекти за решения и ще ги внесе за разглеждане в Общинския съвет. Следващото заседание на комисията бе насрочено за 29 септември от 16:00 часа.