Мерките са описани като неотложни и призивът е да се пристъпи към тях незабавно. Регионалната здравна инспекция забранява на лекарите да използват собствени запаметяващи устройства на служебните си компютри, да слушат музика, да гледат филми, както и да посещават интернет страници, които не са свързани с работата им. Забранява се и инсталирането на програми без разрешение на ръководството на лечебното заведение.

Мерките се налагат във връзка с пробивите в сигурността на системите на НАП, посочват от инспекцията, откъдето призовават да се променят всички пароли за достъп, използвани от медицински лица, а новите пароли да бъдат с минимална дължина от 8 символа.

Сред другите мерки за незабавно изпълнение са проверка на системите за физически достъп в болниците и въвеждане на система за контрол до помещенията с компютри в лечебните заведения, както и до помещенията с мрежово оборудване.

Иска се също така всички налични компютри, сървъри и принтери да бъдат описани. Всеки от тях трябва да има технически паспорт с подробно описание на компонентите, от които се състои. В заключение от здравната инспекция призовават и за актуализация на програмите, включително и антивирусните, до най-новите им версии.