Те следва да попълнят регистрационна форма, която могат да открият на страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg. Устройствата ще се предоставят от АПИ безвъзмездно в четирите демонстрационни центъра в страната – в София, Пловдив, Варна и Русе.

Собственикът на превозното средство над 3,5 т, в тестови режим с бордови устройства, ще получи точна ежедневна информация за платените сегменти от маршрутите на съответния камион. Първоначалният обхват на платената пътна мрежа е 6 050 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа, за която в момента се плащат винетни такси. Въз основа на получените данни за изминатите тол сегменти и предложената от Агенцията тарифа на таксите, АПИ ще изчисли стойността на курса на превозното средство.

Понастоящем тол системата се тества чрез симулатор за виртуално пътуване на моторно превозно средство . Превозвачите могат да изчислят тол такса по примерни маршрути в четири демонстрационни центъра в София, Пловдив, Варна и Русе, където имат възможност да се запознаят и с маршрутните карти – услуга за предплатено пътуване по пътната мрежа.

Резултатите от тестовете с бордови устройства започват и ще бъдат публикувани на сайта bgtoll.bg.

Регистрационната форма за участие може да бъде открита тук или в раздел „Заявления“ на сайта www.bgtoll.bg.