Още на 25 май ще започне работата по сградата на ІІІ и ІV Средни училища в Монтана. Само за строителните дейности там са планирани средства от 1 813 542 лв. Другата сграда, която ще бъде изцяло обновена, е тази, в която се помещават двете гимназии - Природо-математическата и Езиковата. За строително монтажните дейности там са планирани 3 075 000 лв. Пълна промяна ще има и на сградите на двете Детски градини №4 "Калинка" и №7 "Приказен свят". Там средствата за ремонти са за близо 2 700 000 лв.

Така започва най-мащабният проект за ремонти на образователна инфраструктура в Монтана. Общата стойност на инвестицията е 8 674 000 лв., с допълнителните дейности по авторски, строителен надзор, публичност и други. Средствата са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж”

"Сбъдва се една моя отколешна мечта, още от времето, когато бях директор на училище и началник на инспектората по образование - да бъдат заделени поне 1 милион лева за ремонт на училище", сподели Живков.

В навечерието на празника той обяви и инвестициите за ремонти и ново изграждане на черкви и читалища. Строителните дейности на читалищата в селата Славотин, Крапчене, Стубел и Вирове са пред финал. За тях общината е отделила 230 хил. лв. през 2018 г. и четирите читалища ще честват своята 90-годишнина.

Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала 54 хил. лв. за ремонт и доизграждане на църквите в селата Трифоново, Смоляновци, Крапчене, Войници, Сумер и Николово. Общината също ще финансира тези ремонти

На 1 юни ще бъде направена първа копка за построяването на православен храм в Долна Рикса, което е единственото село в община Монтана, останало без църква. За целта вече има осигурено дарение в размер на 30 хил. лв.