На фона на войната пламва забранена любов между християнин Давор и мюсюлманката Айда. Те са успели да съхранят любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат - да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

Нощта на тяхното бягство се оказва съдбоносна. Двадесет години по-късно български университетски преподавател заминава за Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават. Разговорът между тях стига до темата за войната и някои дълго пазени тайни. Книгата разказва за четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.

Кой запали тази война? И кой спечели от нея? Историята, едновременно трагична и истинска, сблъсква читателя с последствията от национализма, разказва за етнорелигиозните конфликти и как те могат да преобърнат света. Този роман дава нов поглед върху трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета”.

Връчването на наградите "Най-добър библиотекар" и "Подкрепа за библиотека” за 2016 г. ще се състои на 11 май, четвъртък, от 12:30 часа в Ритуалната зала на библиотеката. Конкурсът се организира за трета поредна година от Регионалната библиотека "Христо Ботев“ и Регионалното дружество на Българска библиотечно-информационна асоциация - секция Враца.

"С връчването на тези награди изказваме признанието си за професионалните постижения на библиотекарите, качественото библиотечно обслужване и постиженията им в реализацията на мисията на библиотеките. Връчват се по повод 11 май - Професионален празник на библиотечните и информационни специалисти", съобщават организаторите на проявата.

Дни на отворените врати в библиотеката са от 12-ти до 19-ти май. През този период всеки гражданин ще има възможност да посети библиотеката и да се запознае със справочно-информационните възможности на отделите и ще получи едногодишен абонамент за библиотеката.

Последната, но и най-интересна за младите хора инициатива, е "Библиотекар за един ден”. Тя ще протече в рамките на Дните на отворените врати. "Всеки, които има желание да влезе в нашата роля и е на възраст от 15 до 25 години, може да заяви участие по телефона или на място в отделите на библиотеката", уточняват от Регионална библиотека "Христо Ботев".