© pixabay.com

Една от инициативите е предстоящ обучителен уебинар по темата, който ще се излъчи на по-късно днес на страницата на организацията в социалните мрежи. В него ще участват доц. Нина Янчева, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и Елена Биринждиева, председател на сдружение „Здраве без граници“ и управител на центъра за сексуално здраве Checkpoint.

Специалистите ще представят информация за новостите в лечението на пациентите с ХИВ, ще обърнат внимание на разликата между ХИВ и СПИН, както и на ефектите от стигмата върху живеещите с вируса.

Информационната кампания ще постави акцент върху митовете и пропуските в информираността на обществото за начините на инфектиране, контрола и лечението на вируса.

Днес се отбелязва Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година Световната здравна организация е поставила темата за равенството като послание, насочено към политическите лидери и гражданите в отделните държави. В България 4 020 са лицата с доказана ХИВ инфекция от началото на пандемията през 1986 г. Тази година са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица.

Източник: БТА