Още в началото на Археологическа есен 2016 екипът на доц. Торбатов , за когото това е десети сезон на обекта, попадна на интересни находки. Археолозите намериха 9 късноримски медни монети, датиращи от третата четвърт на IV в. (около 340-380 г.), които допълват колективната находка от 65 монети, открита при предишните проучвания на крепостта.

Впоследствие се натъкнаха и на бронзова монета, сечена по времето на римския император Публий Септимий Гета, управлявал заедно с баща си Септимий Север и с по-големия си брат Каракала в периода 209-211 г.

Античните артефакти допълват добре запазен архитектурен детайл от каменна колона и фрагменти от керамични съдове с цветни орнаменти.Както и досега, археологическите разкопки се финансират от Община Мездра, по чиято инициатива през 2003 г. бе възобновено проучването на античната и средновековна крепост, съществувала в миналото на левия бряг на река Искър.

През октомври на скалния венец ще работи археологът Георги Ганецовски от Регионален исторически музей - Враца, който ще продължи проучванията на праисторическата епоха от развитието на "Калето”.