В участъка, намиращ се на територията на Община Мездра са регистрирани два обекта. Единият е край село Дърманци и е разделен на две работни части. Другият е в местността „Селището“ в село Лютидол. Паралелно започнаха проучванията и на двете места. При обекта до село Люти дол работят археолозите от РИМ - Враца Нарцис Торбов и Александра Петрова. Ситуацията там е по-сложна, заради планинския терен, но според археолога Георги Ганецовски ще има интересни открития.

Разкопките са финансирани от Националния археологически институт с музей при БАН, с основен финансов донор Агенция пътна инфраструктура.

Обектът край село Дърманци е с дължина близо 600 метра, където в момента работят около 50 души.

Работата по обекта временно бе спряна, но след направена обществена поръчка и осигуряването на финансиране, бе даден старт на разкопките. Археологът Георги Ганецовски заяви, че изпитват големи затруднения, заради променливото време и кратките срокове.

„Съвсем в началото сме, но още на втория ден започнаха да излизат находки. Намерихме един много интересен бронзов печат от времето на траките, който датира някъде около 3 – 4 век пр. Хр. с глава, която следва да изобразява розета (прабългарски ранносредновековен бронзов артефакт). Необичайна и рядка находка. По първоначални данни смятам, че това е първият такъв печат, който намираме при археологически проучвания в района. Всички, които притежаваме във Врачанския музей са дарени или конфискувани при акции на силовите структури. Тя дава добри указния какво може да се е случвало в тук.“

Още е много рано да се каже какво е било мястото, заради ранния етап на проучването. За момента са направени геофизични проучвания с геомагнитен радар, който дава картина за разположение на определени структури, но какви са точно, ще се разбере, когато те бъдат разкрити, допълни Ганецовски.

До втората половина на месец юни разкопките трябва да са приключили. Сроковете са силно ограничени, заради строежа на новия път Мездра-Ботевград. Затова и разкопките са със статут на спасителни.

Попаднахме на материали, най-вече керамични, които дават някаква индикация за каменно-медната епоха и Късната античност. На въпроса дали съществува връзка между обекта при село Дърманци и Античната крепост „Калето“, Ганецовски поясни, че двата периода са представени на Археологически комплекс „Калето“. Надявам се да сглобим един интересен пъзел от находките, каза още археологът.

Ганецовски заяви, че ако успеят да осигурят финансиране и да защитят своите проекти, през есента, той и колегите му ще завършат археологическия сезон именно с „Калето“ в Мездра.