Започнаха плувните курсове за начинаещи, организирани през лятната ваканция от Община Мездра и Детския комплекс. Спортните занимания се провеждат всеки делничен ден преди обед на басейна в хотелски комплекс "Долче Вита” под ръководството на инструктора по плуване Дилян Маринов. Целта на курсовете е децата да се научат да плуват, да се развие физическата им дееспособност и да се подобри тяхното здраве. Основният плувен стил, който разучават подрастващите, е кроул.

Поради лошото време първата смяна започна с три дена закъснение. В нея се включиха 18 ученици от I до VIII клас от градските училища "Иван Вазов", "Кирил и Методий” и "Христо Ботев”.

Курсовете ще продължат до 2 септември. Планирани са пет смени, всяка с продължителност две седмици. Ръководителите на първата смяна са от СОУ "Иван Вазов”, на втората - от ОУ "Христо Ботев”, на третата и четвъртата - от Детския комплекс, а на петата - за ОУ "Св. св. Кирил и Методий”. Очаква се в тях да се включат около 100 деца.

Плувните курсове са платени, таксата е 35 лв. на смяна. Община Мездра осигурява транспорта, медицинския надзор и организацията на спортната проява.

Инициативата "Плувно лято" се реализира за 18-та поредна година. Курсовете са включени в Спортно-туристически календар на Община Мездра за 2016 г. В досегашните издания в тях са обхванати повече от 1800 начинаещи плувци.