съдия Бозова
съдия Бозова

Съдия Вероника Бозова обясни за MediaNews новите моменти в обучителната програма: "Досега всички стажантски програми започваха първо с наказателен панел с продължителност два месеца и граждански панел с продължителност един месец. За тази стажантска програма реших да обърнем реда, тъй като гражданската част е с много повече писане и след наказателната част изглежда малко суховата” - каза съдия Бозова и уточни, че продължителността на тазгодишния граждански панела е пет седмици, два месеца е наказателна част и обучението ще приключи на 19-ти април.

Тя разясни подробно как ще протече обучението тази година: "За разлика от предходните стажантски програми, освен че гражданската час е преди наказателната, тя се провежда и по много по-различен начин. Стажантите са разделени на три групи и са им раздадени три различни казуса, като всяка група е ищец по един от казусите ответник по другия и съд по третия. Накрая в симулиран процес ще се разиграе един от казусите. Той ще се изтегли чрез жребий, но ще се пишат решения по всеки един от казусите. Разиграването на три казуса едновременно прави програмата по-практически и полезно насочено тъй като се обхващат различни материи от материалното право.

След гражданско право ще започне Наказателния панел, който ще протече отново в две фази досъдебна и съдебна фаза като стажантите сами, след получаване на сигнал за престъпление, ще образуват досъдебното производство, ще съберат доказателствата като разследващ орган ще напишат обвинителния акт. След това ще го разгледат в съда и ще се постанови присъда.”

Съдия Бозова допълни, че в последната година, преминалите обучението в програмата са предпочитани на местно ниво при започване на работа, като юрисконсулти в различни институции. Статистиката показва, че 90% от тях вече са се реализирали при частни съдебни изпълнители и като разследващи полицаи. Други са издържали адвокатските си изпити и са вписани, като адвокати в различни кантори. От участниците в програмата вече има и един младши съдия, който се обучава в Националния институт на правосъдието и през лятото трябва да започне дейността си в Окръжен съд Враца.