От Дирекция "Социално подпомагане" във Враца уточниха, че изискванията за получаване на еднократната помощ са детето да живее постоянно в страната и средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на дохода, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. За миналата година той беше 400 лв., а за тази година е 450 лв. Молби-декларации се приемат от 1 юли в дирекциите "Социално подпомагане” по места, като крайният срок за подаването им е 31 октомври.

Помощта за първолаците се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето. Родителите трябва да са наясно още, че целевата помощ може да бъде поискано да се възстанови от тях ако детето не постъпи в училище и ако първокласникът допусне неизвинени отсъствия три поредни месеца или шест месеца от учебната година.

Помощта се предоставя без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства. Очаква с еднократната помощ в страната да бъдат подкрепени 46 000 деца. Предвидените средства от бюджета на държавата са 11 500 000 лв.