Гласуването започва от днес, 27 септември, и ще продължи до 13 октомври включително. В конкурса ще се гласува в три раздела – малка община (до 20 000 жители), средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и голяма (с население над 50 000 жители).

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония „Кмет на годината” 2021. Тя ще се състои на 15 октомври 2021 г. от 15:00 ч. в София Тех Парк.

Всеки потребител, след като даде окончателно своя глас ще бъде помолен да потвърди гласуването си чрез линк, който ще получи на посочен от него имейл. Там той ще може да види отново за кого точно е дал вота си. При кликане върху линка гласуването на един потребител се смята за приключило. Гласовете, които не са потвърдени чрез имейл, не се зачитат от системата. От един IP адрес може да бъде гласувано неограничен брой пъти в рамките на един ден. Гласуването с даден e-mail адрес може да се случи само веднъж за целия период на гласуване в платформата.

„Кмет на годината” дава възможност на всеки гражданин да отбележи положителното в работата на местните администрации и да насърчи всяка една община, всеки един град и по-малко населено място да вървят напред и да развиват своите райони.