В първия ден на ноември миналата година, с водосвет на Врачанския митрополит Григорий, беше направена първа копка и Негово Високопреосвещенство положи основния камък на монумента. Вчера строителните работници оградиха терена пред Дом на науката и техниката с предпазна мрежа и започнаха изкопаването на основите на триметровия фундамент на паметника по проект на врачанския скулптор Милен Каменов.

Един от работниците каза за MediaNews, че усещането му е за вършене на специална работа. Обясни, че първо ще започнат с комуникациите, тъй като тук ще има две чешми и осветление. Каза, че е гледал „Момчето си отива”, и допълни, че всичко в любовта и живота и сега си е така, както във филма, само дето вече не върви репликата от него „дайте ми една боза от шест”. ”От режисура нищо не отбираме, но нашата работа си я знаем и ще я свършим както трябва. За такъв известен човек от нашия град заслужено е да се прави паметник”- допълни работникът.

Друг, съвсем млад негов колега, малко неловко призна, че скоро е научил кой е Людмил Кирков, макар да е гледал филма „Оркестър без име”. След време обаче, когато минава край паметника с чешмите, ще му е приятно, че и той е имал участие в изграждането му. Работниците продължиха нелеката си работа, а техническият им ръководител обясни, че монументът трябва да е готов за 24-ти май, и до поставянето му им предстоят много дейности по комуникациите - изливане на основите, подмяна на плочките и облагородяване на градинката.

От Инициативния комитет и Община Враца уточниха, че в дарителската сметка вече са събрани около 7 000 лв, а всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметника, може да го направи на: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.