Припомняме, че във връзка с това, кметът на община Мездра - Иван Аспарухов, изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова, с искане да бъдат поставени временни изкуствени неравности, по трасето на републикански път II-16 в участъка Ребърково – Елисейна, с цел ограничаване на скоростта на движение на моторните превозни средства.

Искането бе одобрено и след преминаването през специално подготвена комисия, през май месец тази година, всички процедури за проектиране на ограничители на скоростта тип „повдигната пешеходна пътека“ са одобрени и проектът за поставянето им вече е започнал.

Новоизградените ограничители на скоростта са разположени в селата Ребърково, Люти брод, Зверино и Елисейна. Предстои полагане на хоризонтална пътна маркировка и поставяне на оказателни табели.

Това е една необходимост, която ще спомогне за обезопасяването на местата с натоварено движение. Години наред, кметовете на засегнатите от трафика села, се борим за поставянето на ограничители на скоростта, сподели кметският наместник на село Ребърково Петър Петков.

Тези мерки са много важни, тъй като точно сега през Искърското дефиле минава най-натовареният трафик, поради ремонта на скоростната отсечка Мездра - Ботевград. Особено опасен участък се очертава входът на село Ребърково откъм Люти дол, тъй като там се сливат двата пътни потока на леки и тежкотоварни автомобили, идващи от София.