Едната птица е съвсем млада, излюпена едва миналата година, която сама се е уловила преди 4 дни във волиерата над Долно Озирово. Тя е маркирана с две крилни марки А5, зелен пръстен 5В5 на ляв крак и орнитологичен пръстен W 0328.

Другият лешояд е млад, но все още не е полово зрял, и е доставен от Фонда за дивата флораи фауна от Зоопарк Париж. Тази птица има една крилна марка на дясно крило, с надпис С1, който отгоре е частично закрит от специален крилен предавател, който ще ни позволи да следим адаптацията и поведението на птицата на свобода. Този лешояд има зелен пръстен В2М на ляв крак и орнитологичен пръстен W 0323.

Междувременно екипът на Дружеството за защита на хищните птици по традиция следи началото на размножителния сезон на птиците в района. В началото на месеца Георги Стоянов проведе наблюдения в северните части на Природен парк "Врачански Балкан“.

Екипът на проект "Нов живот за лешоядите” с радост съобщава, че в две от гнездата със сигурност вече има мътещи птици. В още две гнезда също е възможно птиците да са легнали, но няма пряка видимост към гнездата. При други две двойки са наблюдавани копулация и строеж на гнездо.

Общо на 9 места са установени двойки белоглави лешояди. На други 3 места също има вероятност за гнездене.