© Николйа Петков

На снимката: Червеногуши гъски

"Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората, коментира по този повод Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от Българското дружество за защита на птиците.Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”.

Тази зима сме свидетели на резки температурни промени - от пролетни температури през декември до вледеняващи студове в началото на януари. Тези промени са свързани и с промяна в броя на зимуващите у нас водолюбиви птици. През изминалите седмици са установени няколко интересни и редки за страната видове птици, дошли от север, за да зимуват на територията на нашата страна. Сред тях са значителна численост на тундров (малък) лебед и световно застрашените малки белочели и червеногуши гъски, както и ледените и тръноопашати потапници.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са видове, включени в Световния червен списък, като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан, ледената и кафявоглавата потапница и други.

В международен мащаб преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което участват близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

Източник: bspb.org