Нели Стоянова
Нели Стоянова

Думата взе кметът на Бели Извор, Кирил Илиев. Той благодари на финансовия министър, че е изсипал „тоя рог на изобилието” върху селските кметове и допълни: „Нашите заплати са делегирани и не се влияят от бюджета на общината. ”Сетне обясни къде „го стяга чепика” – смущавал го размерът на заплатите на общинските съветници във Враца и така парите на съветниците станаха ябълката на раздора. ”Всички тука общински съветници тежите на бюджета на общината, като водиничен камък.” – заяви Илиев.

Според справката, която си бе направил, в столицата съветниците получават 1392 лв., Сливен - 420 лв., Велико Търново – 480 лв. + 200 лв. допълнителни, Кюстендил – 330 лв., Пазарджик – 640 лв., Плевен – 660 лв., Ботевград – 100 лв., Мездра – 380 лв. + 240 лв. допълнителни, Варна – 1 100 лв., Монтана – 440 лв. Илиев поиска от председателят Нели Стоянова да му каже къде, в коя община в държавата, селски кмет взема по-малко от общински съветник. Тя не му отговори и сложи край на монолога му вежливо, с думите „Благодаря, господин Илиев”.

Килил Илиев
Килил Илиев

След него си пусна индивидуалния микрофон Момчил Младенов от групата на БСП: „Не съм против увеличението на заплатата на кмета, която е със съответните отговорности. Но, съм против начина, по който това се случва. Не може така, трябва в докладната да е разписано, да е обсъдено. Не може, ей така, случайно, в зала да си казваме и да променяме. Против стила съм!” - заяви съветникът.

Нямаше други мераклии в залата да подмятат ябълката на раздора вземайки отношение по своите съветнически заплати. Така допълнено с предложението на Сашка Александрова, актуализирането на кметските заплати и заплатата на кмета Калин Каменов беше прието с мнозинство.

Момчил Младенов
Момчил Младенов

За ясното припомняме, че още през ноември на миналата година, при започване на новия мандат, общинските съветници одобриха размерът на месечното възнаграждение за работа в местния парламент – 70% от средната брутна работна заплата в Община Враца за последния месец от предходното тримесечие. По данни от Националния статистически институт за септември м.г. средната заплата в местната управа е била 935 лева – 70% от нея се равняват на 654 лева.

Освен това сенаторите имат право на още пари, до размера на минималната работна заплата, които общинският бюджет поема за техните срещи с избирателите, телефонни разговори или обиколки по селата. Така заплатата на един от 37-те съветника достига 1200 лева месечно. Простата аритметика сочи, че годишно издръжката на местните парламентаристи излиза на данъкоплатците 532 800 лева.