Според нея, ситуацията е доста сериозна, поради което ще се търсят решения. Целта е да няма рязко повишение на разходите за населението особено в малките общини

„Редно е да се има предвид, че за добро качество е необходимо да има инвестиции, а постъпленията идват от плащанията на водата. В същото време не може да очакваме, че няма да има повишение на водата. Водата не струва нищо ако идва от небето, или от господ, но след като за прокарването й са необходими усилия и изграждане на съоръжения се заплаща. Действително, че гравитачната водна система е свързана с по-ниски разходи, би следвало да е по-евтина. Цената на водата трябва да е съобразена със социалното положение и развитието на района. През годините инфраструктурата е изграждана от самите жители по стопански начин.“, припомни Крумова.

Единната цена, определена за област Монтана от Комисията по енергийно и водно регулиране, е на принципа на солидарността, обясни зам.-министър Крумова. Тя не може да се обявява без да се отчитат настроенията на хората.

„Що се отнася до арсена, открит във водата на Георги Дамяново, Меляне и три бойчиновски села, това не е нов проблем за района. Преди няколко години са били изменени нормите. Качеството на питейната вода обаче следва да се подобри и отново са нужни инвестиции“, подчерта Крумова.

Тя се срещна с народните представители Ирена Димова и Дилян Димитров от ГЕРБ, областния управител Росен Белчев и кметовете от монтанска област.

Зам.- министърът обеща да бъде решен и проблемът с водоснабдяването на Лом заради амортизираната мрежа. Там вече е проведена обществена поръчка, избран е изпълнител на ремонта, предстои да бъдат отпуснати още средства.