"Целта е все повече млади хора да намерят своя спорт. Чрез активна двигателна дейност да бъдат здрави и да правят това което най-много обичат. Нека да не бъде ден или седмица на спорта, а всеки ден вие млади деца да спортувате", заяви заместник-министър Андонов.

За гостите, състезателите и зрителите в залата програма изнесоха възпитаници на Общински детски комплекс "Ние, врабчетата". Участниците в спортния празник получиха подаръци, осигурени от Министерството на младежта и спорта и от Община Монтана.

"Монтана е от малкото градове в България, в които се развиват на най-високо ниво колективните спортове. В спортния център на Северозапада има 28 спорта. Аз се радвам, че заедно със заместник-министър Андонов имахме възможност да участваме във вашия празник", обърна се към състезателите кметът Златко Живков.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели, сред които олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, националките по художествена гимнастика Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, грациите от националния ансамбъл по худудожествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, параолимпиецът Денислав Коджабашев, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти - Йордан Йовчев.