Работната среща беше открита от областния управител на Монтана Росен Белчев и от заместник-министър д-р Султанка Петрова. В заседанието участваха членовете на Областната комисия по социална политика, както и представители на общините от областта, национални и браншови работодателски организации, синдикати, дирекциите "Социално подпомагане“ в Монтана, Берковица, Лом и Чипровци, Регионалното управление на образованието, дирекция "Регионална служба по заетостта“, Регионална здравна инспекция, отдел „Мониторинг и контрол - Западен“ към Държавната агенция за закрила на детето.

Експертите от социалното министерство изнесоха презентации, онагледяващи демографските проблеми на страната и в частност на област Монтана и състоянието на жизненото равнище и доходите в областта.

Впоследствие се състоя дискусия с множество въпроси и предложения, които ще залегнат в разработваната от МТСП "Регионална демографска стратегия“ за скорошни добри резултати за подобряване на неблагоприятните демографски тенденции в страната.