Добре стоят нещата и в Монтанската болница, констатира той. С предстоящото от 1 юли увеличение на заплатите те ще се доближат до размерите предвидени в Колективния трудов договор. Според разчетите на управителя на лечебното заведение през месец септември медицинските специалисти ще могат да получат още едно увеличение на заплатите си.

Тежко е състоянието на двете болници във Видин и във Враца, констатира министър Ананиев. Като изясни, че зад това има и обективни причини. Първата от които едемографския срив в двете области. Другата причина е липсата на кадри, които да работят в болниците. Това води до проблемно съществуване на част от клиниките в болниците, изтъкна министър Ананиев. „Държавата в лицето на НЗОК е осигурило необходимия финансов ресурс. Въпросът е, че този финансов ресурс трябва да бъде заработен", допълни той. По думите му болниците имат големи дългове, а МЗ води преговори с кредиторите и с банките, за да могат да се договорят кредити с ниски лихви.

Този анализ налага и спешни промени, които ще касаят бъдещото съществуване на клиниките в лечебните заведения на територията на общинските болници в Северозапада. На вчеращната среща се е стигнало до решението още следващата седмица да започнат разговори кои от клиниките на областните болници в Монтана, Враца и Видин предлагат най-добро обслужване на населението и кои от тях не отговорят на потребностите му. Това ще определи и кои от тях ще останат да функционират и на територията на кое от лечебните заведения." Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението, не на територията на дадената област, а на целия Северозападен регион", уточни Ананиев.

Целта на МЗ е да гарантира по-добро медицинско обслужване на населението в целия регион. По думите на ресорният министър паралелно с преструктурирането на лечебните заведения ще върви и оптимизация на спешната помощ, която пък ще гарантира навременен достъп до работещата клиника в региона." Има държави, в които едва ли не цяла България представлява един регион. В Северозападния регион ние съвсем естествено можем да направим едно комплексно обслужване на населението, в зависимост от нивото и качеството на обслужване на гражданите", изтъкна Ананиев.

Идеите на МЗ за промени в структурите на болниците са срещнали разбирането от директорите на лечебните заведения. „ Вместо да има една и съща клиника или отделение в три болници, ние ще съсредоточим и капацитет и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението.Те самите разбират, че по този начин както е до сега не може да продължават", категоричен бе той.

Освен това следващата седмица министър Ананиев и директорът на НЗОК д-р Дечо Дечев, ще обсъдят нормативните промени, които да гарантират достъп на деца страдащи от онкологични заболявания, до необходимите медикаменти. Министър Ананиев се извини официално на фелдшерите, за допуснатият лапсус, от който те са останали обидени за омаловажаването на професията им.