В бившата поликлиника сега се разпорежда синдик. След решение на Апелативния съд предстои оценка и разпродажба на помещенията и апаратурата, за да се удовлетворят вземанията на „Образна диагностика“ ООД - Враца. Съдът ще обяви сградата на търг.

Дотук се стигна след десетгодишна съдебна сага, след сключени два неизгодни договора през 2007-ма година от тогавашният управител д-р Жорж Вилдирасов. “Образна диагностика” - Враца наема помещения в ОМЦ - Монтана, за да монтира висококачествена апаратура и ядреномагнитен резонанс. По силата на една от клаузите, ако те бъдат прекратени преди крайния срок, поликлиниката трябва да плати неустойка от 25 000 и 10 000 лева месечно до края на третата година. Д-р Вилдирасов прекратява едностранно контрактите.

Арбитражният съд се произнесе в полза на наемателите и заради натрупани задължения по неустойките в поликлиниката влезе съдия-изпълнител. Борчовете й достигнаха почти 2 милиона лева. Общината заведе дело в Монтанския окръжен съд и двата договора бяха обявени за нищожни. Състав на Апелативния съд през 2010 г. реши, че местната управа няма право да е страна по спора. Последва заседание на друг състав, който потвърди решението на Монтанския окръжен съд.

Управител на “Образна диагностика” преди е д-р Иво Костов от Враца, той препродава на бизнесмена Христо Петров и Яна Петрова. Сега собствениците на дълга ще получат близо 3,5 млн. лв. с лихвите от общинската поликлиника.