С празничен концерт бе закрито третото издание на Фестивала на изкуствата „Free fest: Магията на Мездра”. Със спектакъла, който се състоя в Дома на железничаря, бяха открити и 43-ите Празници на културата „Мездра-май”. В рамките на тридневния фестивал на изкуствата се проведоха творчески работилници по живопис, народни, съвременни и ромски песни и танци и изобразително изкуство и графити фест.

В заключителния концерт взеха участие врачанската Театрална група „Темп” с режисьор Георги Врабчев, талантливата певица от Държавния музикален и балетен център „Стефан Македонски” Илона Иванова и балет „Вива” при Младежки дом - Враца.

По време на спектакъла бяха наградени победителите в конкурсите от второто издание на фестивала „Магията на Мездра”. С първа награда в литературния конкурс в раздел „Поезия” бе отличено стихотворението на Калин Топалски „Калето”, а в раздел „Проза” - есето на Дарина Цветкова „Свободата, любовта и истината”. В конкурса за рисунка първо място зае Виктория Николчова, в раздел „Изобразително изкуство” бе отличена картината „Сцена на вековете” на Теменужка Маринова, а в раздел „Фотография” наградата заслужи Карина Вутова.

Майските празници на културата бяха открити с богата фолклорна програма. В празничния концерт се включиха младата народната певица Марта Стоичкова и самодейците от Групата за изворен фолклор „Веселинче” с ръководител Златка Попова. Кулминацията на вечерта бяха сценичните изпълнения на Ансамбъл „Мездра” при градското Читалище „Просвета” и на Ансамбъл „Хемус” от Враца.