Подсъдимият Г. О. Г. бил спипан от екип на пътна полиция на 26-ти декември през нощта в град Монтана с посока на движение от КПП - Враца към бензиностанция ,,Шел”. Той управлявал товарен автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си 1.44 на хиляда, установено по надлежния ред чрез медицинско лабораторно изследване на кръвна проба обективирана в Протокол на Специализирана химическа лаборатория към ЦДМП в Плевен. Съдът в Монтана след споразумение е наказал шофьор с три месеца „лишаване от свобода” условно с изпитателен срок от три години и книжката му е отнета за една година.

Такъв е резултатът от гаврътването на няколко чашки преди тръгване на път. Макар късметът да е бил на страна на шофьора, катастрофа не се е случила, нямало е щети и ранени, случило се обаче полицаите да са на същия път.

Според Закона, съдържание на алкохол в кръвта от 0,5 промила до 1,2 промила се смята за административно нарушение и се наказва с глоба от 500 до 1000 лева, отнемане на книжката от 6 месеца до 1 година. Но, съдържанието на алкохол над 1,2 промила е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва със затвор от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.

При повторно нарушение глобите се удвояват, книжката се отнема от 1 до 3 години. Който вече веднъж е залавян с над 1,2 промила и го заловят втори път с над 0,5 промила го заплашват до 5 години затвор. Не е лошо да знаем, ей така за обща култура, че една малка водка или ракийка, е точно на границата 0,5 промила концентрация на алкохол в кръвта…