На 29-ти ноември, миналата година, служебен автомобил на ОД на МВР - Враца и служители на дирекцията се намирали на път Е 79 в посока от Мездра към Враца. Полицаите предварително били установили на автоматичен режим на работа преносима система за контрол на скоростта на МПС с вградено разпознаване на номера. Устройството без намесата на служителите, отчитало скоростта на движение на МПС-та, преминаващи през този пътен участък и когато тя превишавала максимално допустимите стойности заснемало автоматично автомобила, разпознавайки регистрационния му номер.

В 13.16 ч. лекият автомобил на С. С. попаднал в обсега на действие на техническото средство. Същото отчело скорост на движение на „Фолксвагена” 126 км/ч при максимално допустима за извън населено място 90 км/ч. Тъй като автомобилът се движел със скорост над разрешената, апаратът го заснел. Служителите на реда изяснили кой е собственик на колата и на С. С бил издаден електронен фиш.

Според чл.189 ал.15 ЗДвП, изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи дата, точен час на нарушението и регистрационен номер на МПС, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административно-наказателния процес. Такива били представени пред съда и по неоспорим начин доказвали, че на посочения ден и час С.С. не е бил в чужбина с колата си , а пътувал от Мездра към Враца и фишът за глобата бил потвърден.

Припомняме на водачите, че който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:За превишаване с 10 км/ч. глобата е 20 лв. За превишаване от 11 до 20 км/ч. глоба от 50 лв. Глобата от 100 лв е за превишаване от 21 до 30 км/ч. Ако превишите скоростта от 31 до 40 км/ч, фишът ще бъде за 300 лв, а за превишаване от 41 до 50 км/ч. 400 лв. Превишите ли над 50 км/ч. административното наказание ще е 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h глобата ще се увеличава с по 50 лв.

Този вид глоби могат да се жалят в Районните съдилища. Решенията подлежат на обжалване през Административан съд Враца в 14-дневен срок. Когато обаче, данните и снимките от преносима система за контрол на скоростта тип ARH CAM S1 говорят, номерът не минава.