Основна цел на проекта бе усъвършенстване на компетентностния подход в системата на образованието чрез стимулиране на иновациите, креативността и творческото въображение на учители и ученици, прилагане на личностния подход за практическа насоченост на обучението, ориентация към резултати и мотивацията за учене. Това е от ключово значение за цялостното подобряване на качеството на обучението и изграждането на европейска визия на училището.

Проектът бе реализиран в две основни направления - „Образователна мобилност за граждани” и „Мобилност на учители и друг училищен персонал”. В рамките на реализирането на дейностите по проекта, участниците преминаха курсови в Амстердам, Нидерландия, в Барселона и Тенерифе, Испания и във Флоренция, Италия.

Участниците в курсовете споделиха наученото със своите колеги и демонстрираха нови идеи за използването на компетентностният подход в учебният процес;на иновационни и креативни методи на преподаване и др.

По време наконференцията бе отчетено, че дългогодишният опит в работата по проекти потвърждава позитивната промяна в поведението и личностните черти и на учителите, и на учениците. Реализирането на проекта е оказало градивно, позитивно въздействие върху екипа и Професионалната гимназия като обучаваща организация за опознаване на разнообразието от компетентностните методи и подходи, прилагани в партньорските страни.

Дългогодишният опит в работата по проекти потвърждава позитивната промяна в поведението и личностните черти на учителите – повишаване на професионалните, педагогическите и чуждоезикови компетенции.