Свързахме се с председателя на читалището Иван Иванов, който бе инициатор преди четири години то да бъде възстановено. За информация на читателите ни ще припомним, че селото е имало читалище "Будилник”, което е преустановило дейността си през 1996 г., когато е било заличено от Министерството на културата. През август на 2012 г. по идея на Иван Иванов е регистрирано ново читалище с името Народно Читалище "Пробуда-2012-Оходен". През лятото на следващата година с помощта на Община Враца са открити библиотека и читалищен салон, които се помещават в сградата на кметството. Така културното средище в селото се пробудило.

Има ли някакво съвпадение, че ден преди да се открие уникалният фестивал в селото, ще има извънредно събрание и защо сега се заформя някакво недоволство, попитахме Иванов, който беше и кметски наместник на Оходен до миналата година. Той не сподели подробности, каза само, че предстоящите събития ще дадат отговора. Иван Иванов спомена само, че сред хората, подписали подписката, има и такива, които не са членове на читалищното настоятелство.

Любопитно е, че са си платили членски внос, но не са подали молби за членство и то не е утвърдено на общо събрание. Имало и още незаконосъобразни неща, но за тях трябвало да се говори след проверка от компетентни органи.

За нередностите по извънредното събрание, което е насрочено на 20 юли, Иванов е склонен да сезира прокуратурата.

Ние ще проследим събитията около културното средище в Оходен, за да разберем има ли скандал или не.