От Специализираната прокуратура уточняват, че според събраните до този момент доказателства, през лятото на 2016 г. участниците в престъпната схема принудили чрез заплахи управителя на фирмата да подписва документи, с които им предоставил парите от продажбата на добитата селскостопанска продукция. Впоследствие го принудили да продаде техника и активи на фирмата на конкретен купувач на многократно по-ниска цена.

Документите, с които било „източвано“ дружеството са съставяни от адвокат от Монтана, който е сред задържаните. По първоначални данни нанесените от престъпната дейност щети на дружеството са над 600 000 лева.

При извършените претърсвания и изземвания служители на ГДБОП са открили множество документи, доказващи престъпната дейност на групата. У един от задържаните са открити незаконно притежавани патрони. Събрани са свидетелски показания, както и резултати от извършени експертизи.

На четиримата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. Предстои повдигане на обвинение на още един участник в престъплението.