© Апелативна прокуратура – София

Досъдебното производство е започнало с първо действие по разследването - претърсване и изземване.

Установено е, че около 23,30 ч. на 16.06.2022 г, в района на ГКПП Дунав мост – Видин, бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Западна Европа. Шофьорът и неговият спътник заявили пред митническите власти, че не превозват акцизни стоки или такива, забранени от закона.

При рентгеновата проверка митническите служители са забелязали зона с повишена плътност под предните седалки. Автомобилът е бил въведен в халето за щатeлна митническа проверка, при която в него е било констатирано наличие на двоен под. След демонтирането на предната дясна седалка е било установено наличието на тайник.

В него, зад сгънати сив и черен сак, са били открити множество бели пакети, опаковани с прозрачно тиксо със залепен върху тях хартиен етикет с черно графично лого на орел. Под шофьорската седалка митническите инспектори са открили още един тайник, пълен със същите бели пакети.

При извършения полеви наркотест веществото е реагирало на хероин. Иззети са общо 100 пакета, съдържащи 51,095 кг високонаркотично вещество хероин.

Водачът на автомобила – 48-годишният Т.К., е бил привлечен към наказателна отговорност, разпитан в качеството на обвиняем и задържан.

Извършеното деяние е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 15 години и „глоба“ в размер от 100 000 лева до 200 000 лева.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че на този етап от досъдебното производство от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението. Налице е реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Видин.