"Тази безсмислица ние я премахнахме много бързо, като отменихме това задължение на гражданите до 2024 г. непременно и задължително да направят това безсмислено действие, всички да извадят по 1000 лв. Така считаме, че с тази наредба за паспортите сме приключили", заяви Виолета Комитова, служебен министър на МРРБ.

За една година е спряна и наредбата за достъпна среда, която задължаваше проектанти и строители да изграждат монофамилни сгради, в които всяко жилище трябва да е пригодено за хора с увреждания като по-широки бани, коридори и стаи.

С промени в Закона за устройство на териториите Регионалното министерство предлага общините автоматично да придобиват до 6 метра от имотите на новостроящите се сгради, за да може успоредно с тяхното изграждане те да строят улици, тротоари и канализация.

Досега общините трябваше да чакат тези терени да им бъдат дарени от собствениците на имоти, за да започнат да изграждат улична инфраструктура. От това страдаха и съседите на новостроящите се сгради.

"Те не можеха да си направят тоалетна, не могат да си направят лятна кухня или каквото и да е било в техния имот, затова , защото общината не е придобила улицата в пълния размер по предвидената регулация", каза арх. Влади Калинов- директор на ДНСК.

За да се спре корупцията при големите инфраструктурни проекти се предлагат чрез промени в Закона за обществените поръчки да се прекрати строителния инженеринг, при който проектирането и строителството са в една процедура. Комитова даде пример как се оскъпява строителството.