Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за извършване на диагностика, преработка и съхранение на кръв и кръвни съставки и качествето на кръвта от внос, който е публикуван за обществено обсъждане.

Основна цел е да се попълни празнота в действащото законодателство, относно съобщаването на кръводарителите на някои лабораторни резултати, получени при изследването на донорската кръв, казва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

Според регламента сега центровете за трансфузионна хематология съобщават на регионалните здравни инспекции, ако са установили инфектирана дарена кръв. Те би трябвало да уведомят за това личния лекар на лицето. Оказва се обаче, че липсва детайлна уредба относно ангажиментите на РЗИ и личните лекари да съобщават резултатите на дарителите. В същото време хората, които не са здравноосигурени и дарят кръв, нямат личен лекар, за да бъде уведомен той за евентуалната им инфекция, ако се установи такава. Други пък, дори да имат джипи, не го посочват в картоните, които попълват преди да им вземат кръв.

Така, когато се установи инфекция, материалът се унищожава, а информацията се изпраща в РЗИ, но не всякога от там тя стига до личния лекар и лицето, разказаха хематолози.

Към момента има строго разписан ред за уведомяване само за хората, които са инфектирани с ХИВ-вируса.

Очакваните резултати от прилагането на изменението са свързани със свеждане до мининум на риска лица с положителни маркери за трансмивни инфекции да останат неинформирани за своя здравен статус, се казва още в мотивите на министър Ананиев.

Идеята, от една страна, е те да бъдат насочени колкото е възможно по-рано за започване на лечението, а от друга ще се спестят средства на Националната здравноосигурителна каса, тъй като терапията на напредналите заболявания излиза по-скъпо.