Важно е да внимавате какво ядете преди големи събития, за да имате сили да преминете през тях, да останете енергични и с балансирана стомашно-чревна система. Когато ви предстои нещо важно, избягвайте ето тези храни:

Шоколад, вафли, сладки неща
Може лъжливо да усещате, че нещо сладко ще ви вдигне на крака, ще ви даде енергиен тласък и ще утоли глада ви, но се лъжете. Захарите в тези продукти се разпадат моментално в организма, рязко повишават нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, от което могат да произтекат редица проблеми, особено под стрес. Освен това яденето на наситени захари на празен стомах може да ви накара да се почувствате още по-зле.

Понички, мъфини, тестени изделия
Много хора хапват набързо кифла, баничка, кексче или нещо подобно, за да утолят глада преди важно събитие. Тези храни могат да ви накарат да се чувствате подути, неразположени, както физически, така и психически. Освен че тялото ви ще абсорбира много бързо тези захари, мозъкът ви ще се почувства изтощен, тъй като освен въглехидрати, той се нуждае най-вече от полезни мазнини и протеини.

Корнфлейкс и прясно мляко
Дори зърнената ви закуска да се причислява към уж здравословните пълнозърнести флейксове, те не са чак толкова препоръчителни. Повечето от тях са подсладени с глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп или други подобни подсладители, носещи празни калории, но много захари на организма.

Сандвич и и пържени картофки
Бургер с кюфте, сосове и мазни солени пържени картофки – звучи изкушаващо, но определено изобщо не е най-добрият избор преди важни събития. Тази комбинация ще ви направи сънливи, без никаква енергия, ще повиши риска от подуване, газове, храносмилателни проблеми, диария.

Не ядете нищо
Още по-голяма грешка е да не хапнете нищо, защото ви се е свил стомахът. Преди важни събития е добре да хапнете нещо енергизиращо, богато на протеини и полезни мазнини, както и полезни въглехидрати от плодове и зеленчуци. Това ще поддържа добри високи нива на енергия за по-дълго и ще ви предпази от храносмилателни смущения.


Източник: dnes.bg