Секретарят на читалището Христина Борисова представи биографични данни за автора, неговите ангажименти и принос към Криводол, Врачанския край и Северозападна България като народен представител, общественик и гражданин.

Красимир Богданов определи книгата като сборник от негови статии, публикувани в местния печат и електронни медии през последните години, които са плод на множество изследвания, цитати от различни източници и документи, авторски търсения.

"Главната цел която си поставяме с нея, е да отговори на нуждата от популяризиране на големите, за съжаление, позабравени личности, допринесли за историческото, културното и политическото развитие на Врачанския край. Книгата е насочена към подрастващите, които сега се сблъскват с имена, отдавна утвърдили се в националната памет на българина или с личности, които са напълно непознати на широката общественост - като например участникът във Велчовата завера Иванаки Кюркчи, революционерите Александър Илиев и Маслина Грънчарова, поручиците Ангел Янчев и Кръстьо Чернев."

"Статиите са насочени и към тези, които принизяват ролята на Врачанско в освободителните борби, следосвобожденското развитие на България и нейните културни достижения. Книгата търси историческата истина и реабилитацията на нашия край. Може би най-точната оценка за т. нар. "неучастие“ на Врачанско в заключителния етап на освободителните борби дава големият войвода Панайот Хитов с констатацията си за събитията след сръбските въстания: "Подир това дохождат Властинският бунт, Белоградчишкия бунт, Видинския бунт и Врачанския бунт. В сетнешните времена тез места не взеха участие в по-подирните бунтове, защото на хората им беше прясно пред очите миналото“, подчерта по време на премиерата Краси Богданов.

"Стотици са врачаните, участвали във войните за национално обединение и окичили със слава щиковете на 35-ти пехотен и 2-ри артилерийски полкове.В знак на почит днес и в най-малкото селце в региона се белее паметник на гордите врачанци, загинали в името на родината. Паметта на нашите предци ни задължава да помним делото им, да пазим имената им чисти и така да ги предадем на бъдещите поколения“, заключи Богданов.

Христина Борисова представи презентация за Маслина Грънчарова, извезала знамето на четата от село Загоричене по време на Илинденското въстание през 1903 г., останала известна като Костурската Райна княгиня. През тази година се навършиха 60 години от смъртта на тази героична българка, за чиито бурен живот напомня гробът и в гр. Криводол.

Всички присъстващи получиха екземпляр от книгата с посвещение от нейния автор.