При извършени от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца контролни проверки на територията на област Враца, както и във връзка със зачестили сигнали относно миризми и задимяване вследствие на пожари, е констатирано, че се касае за запалване на стърнища, предимно в общините Оряхово, Мизия, Борован и Бяла Слатина.

От РИОСВ - Враца уведомяват гражданите, че съгласно националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени отпадъци води до унищожаване на хумусния слой, на полезни макро- и микроорганизми и нарушаване структурата на почвата.

Съгласно чл. 41а от Закона за опазване на земеделските земи (обн. ДВ, бр. 35/1996) ползвателят на земеделска земя, на която е извършено изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци, се наказва с глоба. Съгласно чл. 44, ал.1 от Закона, нарушението се установява с акт на длъжностни лица, определени от Министъра на земеделието и храните, а в случаите на нарушения за земи от поземлен фонд, както и в случаите по чл. 41а, ал.1 - от длъжностни лица, определени от кмета на общината.