Условия за участие в конкурса:

• конкурсът е анонимен;

• до три литературни творби в три екземпляра;

• литературен жанр - разказ, който не е награждаван на други конкурси;

• размер на творбата - до пет машинописни страници;

• възраст - от 14 до 35 години.

Разказите се изпращат в плик на адрес: 3600 гр. Лом, ул. „Славянска” №1, Йорданка Тушанска - главен библиотекар в НЧ "Постоянство-1856" - Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл: biblioteka_lom@abv.bg или да се обадите на тел: 0971/ 6 64 72. Необходимите сведения за участника: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел./ имейл за връзка се поставят в отделен плик.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 19 октомври 2018 г. на сайта на Община Лом. Наградите ще бъдат връчени на 25 октомври 2018 г.

Коя е Яна Язова?

Яна Язова e литературен псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, родена в Лом през 1912 г. Майка й Рада е от виден калоферски род, а баща й д-р Тодор Ганчев е потомък на болярски род, спасил се в Сухиндол след падането на Търново под турска власт. Той е завършил философия в Цюрих, и двамата са учители.

През 1930 г. семейството на Яна се премества в София и тя завършва Първа девическа гимназия в столицата. През същата тази година, още ученичка, тя занася на проф. Александър Балабанов пет тетрадки със стихове и животът й в близките месеци коренно се променя, заедно с името й. Дебютната й стихосбирка с името “Язове”, редактирана прецизно от Балабанов, предизвиква сензация, тя е наречена детето - чудо на българската литература .

Днешните млади читатели едва ли са чували нейното име, а училищните и университетските учебници не я споменават дори. През 1932 г. обаче американският вестник “Крисчън Сайънс Монитор” съобщава, че тя е едно от двете или трите имена в българската литература, които трябва да се запомнят.

Тя е на 18 години, красива като видение - водопад от бухнали коси, извити лястовичи вежди, нацупени черешови устни, създадени за целувки. Талантът блика дори от първите й неумели стихове, които му занася в пет, плътно изписани ученически тетрадки. Той е на 51 г. нисък, тантурест и небрежно облечен, разсеяността му е повод за десетки вицове, ексцентричното му поведение и остър език са му спечелили безброй почитатели и врагове. Но пък е гениален!

Така започва една история за любов, поезия, талант, младост, жестокост и забрава...

Въпреки огромната си любов, Язова и Балабанов се нараняват взаимно, казват си непростими неща, разделят се и се събират, терзаят душите си и изгарят в любовен плам. Срещат се по тайни квартири, открадват си няколко дни в провинцията или в чужбина, разменят си тонове любовни писма.

Едва през 1943 г., почти тайно от Балабанов, 31-годишната поетеса сключва брак с инж. Христо Йорданов. И макар бракът да е видимо добър, оттук нататък в живота на някогашното “гениално дете” липсват радостите.

Не я печатат, не я издават, не я канят на литературни четения. В почти пълна самота тя създава трилогията “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” - колосален труд, заради който години наред прекарва в библиотеки и архиви, броди по манастири. Въпреки ласкавите отзиви на тези, които са чели откъси от него - сред тях са Димитър Талев и Георги Томалевски - тя не успява да ги публикува приживе. Не успява да издаде и събраните афоризми и карикатури на Александър Балабанов

Тайната около смъртта й и досега смущава и тревожи сърцето и съвестта на някои хора. Намират я в началото на август 1974 г. в малкия апартамент, останал наследство от родителите й - измъчвана и после удушена с колана на халата си, навярно тровена преди това, а всичките ѝ вещи - откраднати.