Учителства много години, а през ваканциите рисува икони и изографисва църкви. Стенописва църквите в селата от този край Типченица, Лик, Рогозен, Горна Бешовица, Кунино, Лесура, Попица.

За зографа на горнобешовишката черква е написано:„Един от скромните дейци на народната просвета и на българското възрожденско изкуство е Петко Танов Даскалов–учител,зограф и съзаклятник от влашкоселската Въстаническа чета във Врачанския край, наричан по-късно Петко Търновски. Зографът Петко Даскалов се ражда около 1802 г. и израства във Влашкосело (сега с.Царевец, Врачанско)...Приет е да се учи в Присовския манастир за даскал и свещеник...Тригодишният престой там му помага да изучи правилата на църковното богослужение и полага изпит за свещеник.

Междувременно Петко се увлича и от рисуването...Подпомогнат от хаджи Минчо–зограф от известната Тревненска школа, тръгва да се учи за зограф в Трявна...След деветгодишно отсъствие се завръща в родното си село. Учителства много години и през ваканциите рисува икони и изографисва църкви. Негово дело са стенописите на църквите в Типченица, Лик, Рогозен, Горна Бешовица, Кунино, Лесура, Попица...

След Освобождението дядо Петко е пенсиониран, а на негово место за учител е назначен синът му Иванчо...Синът се преселва в с.Попица ,близо до гр. Бяла Слатина. Тук зографът Петко Танов изографива иконостаса на църквата „Св.Параскева“ безплатно.

Признателното население погребва зографа в църковния двор, като му издига скромен паметник с надпис:„Тук почива прахът на Петко Танов – изографин – починал на 27 юли 1889 година“.

За иконописеца даскал Петко, изкуствоведът Райна Савова-Касабова пише: "В един обособен район на Врачанско, който върви по линията на селата Типченица, Старо село, Царевец и Кунино, през втората половина на ХVІІІ и началото на ХІХв. е работил зографът Петко Танов (Даскалов), учил в Трявна. Сам човек от народа, със свежи възприятия, той приближава иконата до възприятията на масовия зрител".


Източник: zabukvite.org