Празничният ден продължи с различни инициативи, сред които творчески работилници, куклен театър на открито, спортни игри и забавления, зумба с Малина, както и томбола с много награди.

В арт ателиетата малките творци имаха възможност да оцветяват гипсови фигурки и картинки, да правят декупаж, картички с техниката "Квилинг", стъклопис, подреждане на пъзели и направа на магнити с природни и исторически забележителности от Враца.

Традиционните ателиета за прически и макиаж, както и детска къщичка с играчки за най-малките, също бяха част от празничната програма. Любителите на автомобилите отново имаха възможност могат да се качат на любимата си противопожарна кола.

Новите изненади в тазгодишното издание на детския празник "Усмивка" бяха грънчарското колело, на което децата, с помощта на опитен грънчар, изработваха различни изделия, вълшебната стая за рисунки на Моно Петра и приятели, както и машината за пяна.

За първи път на разположение на малките посетители беше и сметосъбирачна машина. Красивите моменти от празника бяха запечатани от фотографа Тони Дуковски. Всички ателиета и забавления бяха безплатни за децата и са финансирани от Община Враца.