В своето изказване Красимир Богданов изложи постиженията на ВМРО и на българската държава по отношение на българите в чужбина през последните две години. Сред най значимите успехи са признаването на българското национално малцинство в Албания и стартирането на новини на български език по албанската държавна телевизия; договорът за приятелство и добросъседство с Македония и възможността на всички хора с българско самосъзнание там да се изявяват свободно своите обществени и политически права; връщането на изконното име на град Цариброд и даването на право да се използват окончанията „ова“ и „ева“ в женските имена на българите в Сърбия; откриването на Културно-информационният център „Звонци-Бабушница“; финансовата подкрепа на българската държава за отварянето на параклис в с. Ракита и изпращането на 50 деца от Звонския край, напълно безплатно с пари, отпуснати от Народното събрание на почивка на Българското.

Предстои предоставяне на високопроходим автомобил за местната здравна служба, който да обслужва околните села и така да се облекчи живота на българите живеещи там. Поставен е и въпросът за признаване на българското малцинство в Косово, водят се преговори за започване на факултативно изучаване на български език там.

Той спомена и за проведените заедно с Македонския научен институт експедиция "По стъпките на Климент Охридски" в Македония, Албания и Гърция и посещението в областите Гора, Жупа и гр. Прищина в Косово. Едно от важните събития е поклонението на гроба на Кан Кубрат в Мала Перешчепина, Украйна.

Същевременно бяха засегнати и някои негативни моменти, като, например, намесата на сръбската държава в изборите за Национален съвет на българското малцинство; намаляването активността на Съюза на банатските българи, след загубата на местните избори в Стар Бешенов, Румъния; проблемите на нашите сънародници в Украйна, в резултат на приетия нов закон за образованието там; затрудненията в процедурите по получаване на българско гражданство.

“Ние от ВМРО смятаме, че основен дълг на българската държава е да се грижи за своите сънародници в чужбина, да работи за тяхното добруване, и да помага, а не да пречи на борбата за отстояване на етническата и културната им идентичност“, заяви Богданов.

Деян Соколов представи доклада на дружеството за македоно-българско приятелство. Александър Димитровски подчерта проблемите на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. В същия дух бе изказването и на Фисних Ходжа, който благодари за всичко онова, което българската държава и в частност ВМРО направиха за признаване на българското малцинство в Албания.

Ервис Талюри разказа за напредъка на образователното дело в Корчанския край и създаването на съботно-неделни училища. Делян Дамяновски се спря обстойно на посещението на гроба на Кан Кубрат в Мала Перешчепина и на дейността сред волжките българи, които имат своя асоциация в България. Много емоционално бе посрещнат призива му да направим от гроба на великия си праотец свещено място за поклонение на всеки истински българин.

Мая Червеняшка говори основно по въпросите на образованието сред българските общности в чужбина и възможностите за трансгранично сътрудничество.

Гостите на форума участваха в празничната сесия на Общински съвет Враца, на тържествената заря-проверка на площад "Христо Ботев' и се поклониха пред паметта на Войводата и неговите съратници връх "Околчица". Те успяха да разговарят с президента на Република България Румен Радев, който бе във Враца, и го помолиха за съдействие и ускоряване на процедурите за придобиване на българско гражданство.