В тазгодишното издание на краеведските четения бяха представени 14 проучвания и презентации за миналото на мездренския край от Възраждането до наши дни, обособени в две сесии.

Първата сесия включваше разработките на Валентина Цекова „70 години Представителен танцов ансамбъл при НЧ „Просвета-1925” - гр. Мездра”, на Марияна Димитрова „Оброците на село Лик - минало и настояще”, на Милка Пухалска „Ризата - ежедневие, празник, ритуал”, на Ивана Захариева „Легенда за Чокойския род от село Очин дол”, на Анета Дилова „В търсене на родовите корени: Един мъж от рода на дядо ми от село Борован” (очерк за Христо Главчовски от Зверино), на Рени Митева „Звънът на овчарска торбичка”, на Любен Генов „Крушата оцеля” и на Мирослав Гетов „Бай Георги Димитров от село Лик: Песента на окарината или колко е хубаво да летиш”.

Приятна изненада поднесе доайенът сред народните инструменталисти в Северозапада Георги Димитров, който изпълни любими мелодии на окарина. По случай неговата 85-годишнина той получи поздравителен адрес от областната и общинската организации на Съюза на народните читалища и грамота от НЧ "Просвета-1925”"- Мездра. Специална грамота бе връчена и на доайена на Ансамбъл "Мездра" Тихомир Илчев по повод 50-годишения му юбилей.

Във втората сесия бяха представени изследванията на Светла Дамяновска „120 години гара Мездра - от миналото към бъдещето”, на Петър Кръстев „140 години общинско управление на село Кален”, на Димитрина Иванова „125 години НЧ „Цветан Гановски-1891” - с. Кунино”, на Христина Маринска „Училищният инструментариум в каленските училища от Освобождението до 9.IX.1944 г.”, на Иван Братинов „Героите-фронтоваци от мездренския край във Втората световна война” и на Бистра Цолова „120 години НЧ „Просвета-1897” - с. Долна Кремена.

Всички участници в краеведските четения получиха грамоти, по един екземпляр от сборника "100 години от участието на врачанци в Първата световна война и Добричката епопея (1915-1918 г.)", съставен от Калина Тодорова от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца, и по един екземпляр от книгата на депутата Красимир Богданов "Забравени герои".