Ето и ползите от пиенето на кафе:

1. Дава енергия - то не само ни събужда рано сутрин, но и стимулира организма и подобрява концентрацията. Кофеинът действа и като антидепресант. Също така намалява страха и повдига духа. Кафето повишава енергийните нива в организма и е доста полезно преди тежък, физически труд

2. Намалява риска от болести - според последни проучвания жените, които пият кафе всеки ден, са по-малко застрашени от розацея. Направени са много проучвания, които напълно отхвърлят тезите, че кафето е вредно за здравето. То още подобрява циркулацията на кръвта в мозъка, намалява риска от камъни в бъбреците, облекчава дишането и др.

3. Кафето забавя стареенето – благодарение на антиоксиданти, които съдържа, неутрализиравъздействието на свободните радикали, които атакуват клетките и са основна причина за стареенето, появата на бръчки и фини линии. Освен това, кафето може да бъде използвано и като козметичен продукт, който подобрява циркулацията на кръвта и от там допринася за гладка и красива кожа.

4. Помага за възстановяване след физически натоварвания - точно заради това, енергийните напитки съдържат кофеин, но са изключително вредни за здравето ви. Ако се чувствате преуморени след тренировка, по-добре пийте кафе. Кофеинът подпомага възвръщането на максималния тонус, защото подпомага по-бързото усвояване на въглехидратите, което води до тонизиране на мускулите. Кафето увеличава с до 60% способността на тялото ви да се възстанови напълно след физическо натоварване.

5. Намалява риска от инфаркт - и не само, намалява риска от всички възможни сърдечно-съдови заболявания. Хората, които страдат от високо кръвно обикновено се отказват напълно от кафето, мислейки че то има нещо общо с това. Последни проучвания доказват, че дори намалява риска от инфаркт и няма нищо общо с повишеното кръвно налягане. Ако има някаква вреда,потърсете причината в други напитки, съдържащи кофеин, които консумирате.

6. Не обезводнява - Да, кофеинът увеличава отделянето на течности в организма, но само когато е в прекалено големи количества. Ако го приемате в нормалната дневна доза, няма да изпитвате проблеми. Освен това, не забравяйте да пиете чаша вода заедно с кафето си. То не трябва да е единствената течност, която приемате.


Източник: actualno.com