Плувните курсове са всеки делничен ден от 10:00 до 12:00 часа. Както и в предишните им издания, обучението е разделено в пет смени, всяка с продължителност две седмици. Ръководителите на първата смяна, която е от 24 юни до 5 юли, ще бъдат от Средно училище "Иван Вазов", на втората (8 - 19 юли) - от Основно училище "Св. св. Кирил и Методий", на третата (22 юли - 2 август) и четвъртата (5 - 16 август) - от Основно училище "Христо Ботев", а на петата (19 - 30 август) - от Центъра за подкрепа за личностно развитие.

В края на всяка смяна участниците в курсовете ще получат сертификати за успешно завършено обучение, които удостоверяват придобитото от тях ниво на плувни умения - първо, второ или трето.

Плувните курсове са платени. За разлика от миналата година, таксата е увеличена с 10 лева - от 35 на 45 лв. за смяна. Община Мездра осигурява транспорта, медицинския надзор и организационното обезпечаване на "Плувно лято 2019".

Записването за курса става всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 часа в Центъра за подкрепа за личностно развитие в бившия Младежки дом.

Инициативата "Плувно лято" се реализира в Мездра ежегодно от 1999 г. насам. В досегашните издания на курсовете в тях са обхванати над 2100 начинаещи плувци.