В XV Регионален фолклорен празник "Игнатица 2017" взеха участие самодейни колективи и индивидуални изпълнители от четири населени места от Искърското дефиле. На сцената пред сградата на местното кметство и читалище се изявиха Групата за шлагерни и авторски песни "Тинтява", Детският танцов състав и Женският народен хор от Игнатица, Мъжката фолклорна група "Змей Горянин' и Женската фолклорна група "Плетеница" от Зверино, Женската певческа група "Оселнишки напеви" и Детската танцова група "Оселнишки ритми" от Оселна, както и Танцовият състав от свогенското село Миланово.

Аплодисментите на публиката заслужиха също ученичката на популярната народна певица Гуна Иванова Стела Кръстева, Ванеса Богданова и Георги Василев от Оселна.

Най-възрастната участничка във фолклорния празник бе 85-годишната народна певица Надежда Торбова от Миланово, която впечатли зрителите с изпълнението си на песента "Ударила ситна, летна роса", а най-невръстната - 5-годишната Кристина Христова от Игнатица, възпитаничка на Клуб по художествена гимнастика "Анелия" - Мездра.

Празничната програма окръгли рецитал на деца от планинското селище, които изпълниха стихотворения, посветени на родния край и Отечеството.

В рамките на фолклорния празник, който се организира ежегодно от 2003 г. насам, беше представена най-новата книга на местния краевед и общественик Петър Вутов "По пясъците на Египет" - пътепис за посещението на автора в страната на пирамидите и фараоните.