Панаирните дни, традицията за чието честване датира от 1913 г., бяха отрити от кмета на Роман Валери Ролански. В приветствието си към гражданството той заяви, че "човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. "Моите мечти, както и вашите, са да живеем по-добре и по-сигурно, а утре да се радваме на успехите на нашите деца, които ще останат тук и ще направят Роман още по-красиво място, каза още Ролански. Горд съм, че споделям тези празнични дни с вас, защото само ако уважаваме традициите и миналото, ще можем да вървим към бъдещето, удовлетворени от настоящето!"

По-сетне на откритата сцена се изявиха Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от Зверино и популярната попфолк певица Джина Стоева, които изпълниха емблематични народни и патриотични песни, предимно от пиринския край.

Празникът на гр. Роман уважи дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов. Поздравителни адреси изпратиха народните представители Красимир Богданов, Иван Генов и Николай Иванов, директорът на териториалното поделение на НОИ във Враца Иван Грозданов, кметове на общини от Северозападна България.

Водещ на празничната програма бе Доротея Вутова - преподавател в Средно училище "Васил Левски".

Непосредствено преди концерта в сградата на Община Роман беше открита Обща художествена изложба "Скулптура" на бивши и настоящи възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино.

"Щастливи сме, че можем да покажем тук какво са направили нашите ученици. Каменоделците са мълчаливи хора, но творбите им говорят сами и ви дават възможност да се докоснете до вечното изкуство", подчерта в словото си директорът на учебното заведение Яна Орлинова.

Експозицията включва 12 скулптурни творби от фонда на каменоделното училище в Кунино. С произведения от варовик и мрамор в нея са представени 10 автори от различни поколения - Илия Евденков, Мартин Иванов, Филип Филипов, Иван Симеонов, Олга Акриш, Румен Барфончовски, Павел Цветанов, Кристиян Димчовски, Алекс Ангелов Цвятко Цветков.

Ден по-рано в Народно читалище "Христо Ботев-1907" беше открита обща художествена изложба на групата на мездренските художници. В нея са подредени 14 пейзажни платна на участници в традиционния пленер по живопис в село Типченица - Рени Митева, Диана Иванова, Емилия Гарванска, Дейвид Дойнински, Цветана Христова, Милка Лалова и Василий Ковяр.

Празникът на Роман продължи днес с "Весел детски празник" с участието на емблематичната естрадна певица от близкото минало и телевизионна водеща Росица Кирилова. Изпълнителката на "Учителко, целувам ти ръка", "Боса по асфалта" и "Моята кукла Барби" и клоунът Джуджи забавляваха най-малките с любими детски песни, забавни игри и други приятни изненади.