Специален гост на премиерата беше проф. Красимира Табакова, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”, според която: "Новата книга на Юлий Йорданов е своеобразен барометър на обществения живот в Северозападна България. Прави чест на автора, че с написаното той ни разкрива панорамата на един район, превърнал се в нарицателно за условията, през които преминава България и българите – икономическа нестабилност, липса на възможности за нормално развитие. И въпреки това - с искрена любов, той ни показва постиженията както на миналото, така и огромните усилия, които местните хора полагат, за да съхранят българското, да продължат традициите, да надграждат наследеното…”

Жанрово книгата е пъстра палитра от есета, антрефилета, остро полемични статии, рецензии и интервюта общо 144 на брой, писани през последните тридесетина години. Те са систематизирани в пет глави със заглавия: „Позиции граждански, позиции обществени, позиции лични“, „Духовност”, „Талантливост от вчера и днес”, „Личности от ежедневието и... не съвсем” и „Интервюта из периодиката”.


Мнението на рецензента е, че "подобни издания без съмнение са изключително ценни в нашата книжнина. От книгата на Юлий Йорданов и включените в нея текстове лъха искреност, добронамереност, но в същото време проличава будната гражданска съвест и критичност на автора.”

За личността и творчеството на Юлий Йорданов, които са добре известни на ломчани, а и не само на тях, изразиха мнение също педагозите Боянка Гинина, Александър Александров и Цветанка Димитрова. Те подчертаха богатата душевност на автора и възможността му да води диалог с читателя със средствата на своето перо.

Пръв от официалните гости поздравителен адрес поднесе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Приветствия и адреси Юлий Йорданов получи от заместник-областния управител на Монтана Цветко Цветков и кмета на община Лом Пенка Пенкова.

Присъединявайки се към оценките, бардът Милен Тотев награди Юлий Йорданов с почетния знак на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Клуб "Култура” в Ловеч. Трогнат от създалата се атмосфера, авторът благодари на участниците в премиерата и заяви, че "... по стърнището на белия лист и на живота трябва да се ходи винаги с боси нозе, за да усетим биотоковете на времето!”.

Бардът Милен Тотев поднесе на автора на книгата своя подарък - концерт рецитал от любими песни на ненадминатия Булат Окуджава.